pecsétes és bélyeges téglák tárháza

Bemutatkozás

Pletser András (aki 9 évesen kezdett téglát gyűjteni) álmodott meg egy olyan téglainformációs honlapot amelyben minden (szó szerint minden!) megtalálható a pecsétes téglákról.
Én, Kincses László 2013 óta foglalkozok téglajel-kutatással. Gyűjtéssel régebb óta, de a kettőt nem mosnám össze!
Munkámból adódóan kerültem kapcsolatba a téglákkal és anno odáig terjedt a figyelmem, hogy amin valami jel volt, azt nem a konténerbe dobtam, hanem raklapra raktam. Már 4-5 raklapnyi téglám gyűlt össze, amikor kaptam egy olyan téglát, ami komolyan felkeltette az érdeklődésemet. Ennek kezdtem utánajárni, kutatni. Ekkor tudtam meg, hogy még rengeteg T-vírussal fertőzött ember van rajtam kívül.
De ekkor derült ki számomra az is, hogy nem sok információt lehet találni a pecsétes téglákról, illetve az a kevés is nagyon nehezen hozzáférhető.
Ekkor döntöttem úgy, hogy létrehozok egy adatbázist, hogy az elkövetkező téglagyűjtő generációk ne a nulláról induljanak. 2014 márciusától egy (illetve később még három) közösségi oldalra töltöttem fel a téglákat, 2019-ben pedig András átadta nekem a honlapot, amely szünetelt, míg rá nem találtam Jagicza Tamás informatikusra, aki újjávarázsolta. Időközben az is kiderült, hogy a téglagyűjtők részéről nagy igény lenne egy átfogó, minél több téglát – és információt! – tartalmazó adatbázisra.
Csak a történelmi Magyarország területéről 20-25000-féle téglajelet ismerünk eddig. Jelentését, megfejtését ebből is kevésnek! És talán ugyanennyi olyan téglajel lapulhat valahol, amivel még nem találkozott téglagyűjtő.
Vagyis e honlap – amellett, hogy a gyűjtőtársak segítségével igyekszünk napról-napra bővíteni – korántsem teljes! Sőt, inkább csak kóstoló a téglákból.
Aki csak nézelődni szeretne, annak mintegy virtuális téglakiállításként ajánlom a weblapot, aki pedig konkrét téglajellel kapcsolatban kutat, annak eredményes böngészést kívánok.

Köszönetnyilvánítás!

Jagicza Tamás munkája mellett köszönöm Bugyi Attila, Novotny Béla, Sági Csaba és Szoboszlai Szabolcs segítségét is, akik ötletekkel, tanácsokkal segítették a honlap mai formájának létrejöttét.