A MIESBACH – DRASCHE TÉGLAGYÁR TÖRTÉNETE

Alois Miesbach 1838-tól kezdett bélyeges téglákat gyártani Magyarországon. Hamar felismerte, hogy a szép és jól megjegyezhető téglabélyeg fontos és hatékony reklámhordozó.

Az 1838-as pesti árvíz utáni hatalmas téglaigény miatt ez az üzletág nagyon felpörgött, így nagyon jövedelmező lett Miesbachnak. Néhány változat után, már 1827-re kialakult az a bélyegforma, amelyet az ő és Heinrich Drasche téglagyáraiban sokáig alkalmaztak Bécsben. Ez kétoldalt, (mélyítésben) a monogram betűit, középen, kerek pajzs formában az osztrák címersast ábrázolja. Ezt a sablont 1838 körül, a gyors gyártelepítés időszakában Kőbányán is használták, ugyanis a bécsivel azonos jelű tégla egy belső VI. kerületi épületbontásból is előkerült. Lehetséges, hogy az árvíz után hajón is szállítottak téglát Pestre. Miesbach kőbányai téglái ezt a téglajel elrendezést megtartották, de közepén pajzs formájú mélyítésben az ún. kihajló koronás magyar címert alkalmazták. A pajzs oldala egyenes vagy ívelt vonalú, és mindkét forma A M = Alois Miesbach, vagy M A = Miesbach Alajos betűelrendezéssel is készült.

Valószínűleg 1858 környékén, Drasche a magyarországi téglajelével is elkezdett téglát gyártani. Ezeken a téglákon a Miesbach-féle elrendezésben, az egyenes oldalú pajzsforma mellett a H D = Heinrich Drasche és a D H = Drasche Henrik betűelrendezést alkalmazták.

A szaporodó gyártósorok, vagy az egymás után használatba vett sablonok jelzésére az tégla jobb, bal, vagy mindkét fölső sarkán kerek mélyítésben számjelzést alkalmaztak. Valószínűleg később, keskenyebb, alul ívelt formájú betűsablont használtak ugyanazzal a címerrel. Itt is szerepel az egy, vagy két kiegészítő számjel, de mindkét D betű magában is előfordul. Drasche Henrik téglái évente több millió példányban készültek így jelei igen elterjedtek voltak. Pesten és Budán rengeteg ház épült belőlük mert állítólag akkoriban Drasche telkein volt a legjobb minőségű az agyag, és ott égették a legjobb téglát. Ezt az bizonyítja hogy az a téglagyár ami a helyén létesült 67 évig (az államosításig) Budapest egyik legsikeresebb téglagyára volt. (Viszonylag könnyen beszerezhető tégla.)Végül 1868-ban az újonan megalapult, Hitelbank által működtetett, téglagyári részvénytársaság megvette a gyárat.

IMG_20160722_190503_1

 

 

 

 

 

Forrás: Kádár József: Kőbányai téglagyárak, ÚMK, Budapest, 2005, ISBN 963 9609 16 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..