SZEYFFERT KÁROLY TÉGLAGYÁRA

Szeyffert Károly (Szeyfert, Seifert, Szeiffert: a név az adatokban és ma is több változatban ismert). Téglagyárát 1868-ban az Óhegy utca 16. szám alatt létesítette. Ezen a területen korábban az Unger- és Feszl-féle kőbányák és téglavetők működtek, bal oldali szomszédja Alois Hofhauser téglavetője volt. Unger István 1866-ban települt át Budára. 1872-ben Szeyffert Károly kíván téglaégető kemencét és munkáslakást, illetve munkásszobákat építeni. A „Szeyffert Károly téglagyáros” aláírás egy 1869. évi beadványból ismeretes, de a cégbíróság idevágó iratai e korból hiányoznak.

Megfigyelhető Seyffert Károly kifejezetten téglagyártó szándéka, ugyanis az akkori Óhegy utca végénél és a déli oldalán lévő kőbányai telkek nem voltak az övéi. Bányája a kőfejtők szélétől haladt a Dér utca felé. A hozzá tartozott telkek – mint a szomszédos Vivara-féle területen is – arrafelé nagy agyagkészletet tartalmaztak. 1896-ban 60 munkást foglalkoztatott s készítetett minden nemű kézi téglát. A gyár későbbi fejlett gépesítettségére utal egy, az „úgynevezett közönséges lyukas falitéglákra” vonatkozó adat, mely szerint 1903-ban az egyik konkurens cég kívánságára – kartell keretében – Szeyffert Károly jegyzékében kimutatott mennyiségek […] összesen 800.000 darabra reduktálódtak. Vagyis ebben a gyárban ekkor már működött csigaprés.

Forrás:

Kádár József: Kőbányai Téglagyárak, Új Mandátum Kiadó, Budapest, 2005, ISBN: 9639609161

 

 

SK4

Tégla lelőhelye: Tüzép telep Szigetszentmiklós

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..