BUDAVÁRI IDOMTÉGLA

liliomos_tegla2 A 14. század végére datálható annak a különleges téglának (ún. idomtéglának vagy domborműves téglának) a gyártása, mely a Budavári Palotának a Várlift és az Oroszlános udvar közötti folyosóján található. A tégla története az alábbiakban foglalható össze. Ezek a különleges téglák, bár úgy néznek ki, mint a kőtöredékek, és hasonló célokra is használták őket, valójában égetett agyagból készültek. Tehát téglák, bár a közönséges falazótéglától jócskán eltérnek mind formájukban, mind felhasználási módjukban.  Budán a jelenleg ismert közel 800 darab idomtéglatöredék alapján joggal tételezhető fel, hogy a királyi palota épületei között számolhatunk ebből az építőanyagból készült palotákkal is. 

Különleges jelentőségűek az ilyen és ehhez hasonló töredékek másrészről azért, mert ez a leletegyüttes a budai királyi palota felépítésének korai időszakára, az Anjou-kor végére és a Zsigmond-kor elejére tehető, tehát a királyi rezidencia reprezentatív építészeti arculatának kezdeti időszakáról nyújt értékes ismereteket. A legfontosabb ezek közül az, hogy a töredékek hazánkban egyedülállóan nem az északi téglagótika hatására utalnak, hanem a 14-15. századi észak-itáliai téglaépítészet formakincsét hordozzák. Ezek megjelenése a budai királyi rezidencia korai anyagában fontos dokumentuma annak, hogy az itáliai művészet már a Mátyás-kori reneszánszot jóval megelőzően hatással volt az udvari építészetre Magyarországon.

>IDE KATTINTVA<<<< elérhető az idomtéglák teljes leírása

Az idomtégla gyártás is megtalálható a

>>>>TÉRKÉPES TÉGLAKERESŐBEN<<<<

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..